Zandsteen is een prachtige natuursteen die populair is om zijn kenmerkende stijl. Door de uitstraling van strand- en woestijnzand na te bootsen, kunnen de goudkleurige, rode, bruine en bruine tinten van deze vaak veelkleurige steen de perfecte decoratieve toets aan een kamer geven.
Voordelen van zandsteen
Het is gemakkelijk om te wijzen op de voordelen van zandsteenvloeren, maar het zien van een mooie zandsteen vloer in persoon zegt alles.
– Natuurlijke uitstraling: Er is een onuitsprekelijke kwaliteit voor natuurlijke materialen die duidelijk zichtbaar is in zandsteenvloeren. Variërend in kleur van medium tinten wit helemaal tot houtskool en zwart, kan zandsteen grote stukken kleurschakeringen bedekken.
– Duurzaamheid: Zandsteen kan niet tippen aan leisteen of graniet voor duurzaamheid, maar het is sterk genoeg om tientallen jaren mee te gaan als het goed verzorgd wordt.
– Uniekheid: Omdat zandsteen wordt gevormd uit de natuur zelf, zijn de kleuren, patronen en tinten die in elk afzonderlijk stuk te vinden zijn, volledig uniek en verschillend. Wanneer zandsteen wordt ontgonnen, komt het uit in reusachtige platen, die vervolgens worden verwerkt en in kleinere stukken worden gesneden. Dat betekent dat elk stukje tegel in elke zandsteenvloer een willekeurig staaltje is van een groot meesterwerk van de bergachtige natuur.
– Textuur: Zandsteen, dat een rots is, komt van nature uit de berg, ruw en gekarteld. Bij vloertegels wordt dit geëgaliseerd. Dit geeft je vele mogelijkheden met zandsteenvloeren, omdat dit proces kan worden verhoogd om de tegels te slijpen tot gladde oppervlakken of zelfs om ze vlak en glanzend te polijsten.
– Vervangbaar: Omdat zandsteenvloeren in afzonderlijke tegels of stukken worden gelegd, kunnen de tegels met relatief gemak worden verwijderd en vervangen. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je een paar tegels van de oorspronkelijke installatie bespaart, zodat ze overeenkomen met de gerepareerde vloer.
Nadelen van zandsteen
Elke eigenaar van een zandsteen vloer moet op de hoogte zijn van de nadelen van de natuursteen tegels en de eventuele oplossingen. Bovendien is zandsteen relatief zacht en poreus, waardoor het wat lastiger te gebruiken is dan sommige andere stenen vloermaterialen.
– Waterabsorptie: Zandsteenvloeren staan bekend als een relatief poreus materiaal, zelfs onder de natuurstenen. Het is kwetsbaar voor schade door vloeibare vlekken, schimmel, micro-bacteriën en zelfs kromtrekken in extreme gevallen. Daarom wordt het over het algemeen niet gebruikt in badkamers en keukens.
– Krassen: Zandsteenvloeren komen uit een rots, maar een relatief zachte rots. Dat betekent dat het gevoelig is voor krassen en deuken in de loop van de tijd door klauwen, hoge hakken en het verschuiven van meubilair. Gelukkig kun je krassen en de doffe uitstraling die er bij komt kijken, laten wegwerken door professionals.
– Glad als het nat is: Er zijn verschillende afwerkingen die je kunt krijgen bij de aankoop van zandstenen vloertegels. De gezoete tegel is perfect vlak. En terwijl het enige tractie heeft, kan het glad zijn als het nat wordt. Als het materiaal geschikt is voor het polijsten, kan gepolijste zandsteen een glad zijn, vooral wanneer de tegel wat vochtig is.
– Verkleuring: Door de hoge absorptiegraad van zandsteen kunnen gekleurde vloeistoffen in het materiaal doordringen. Als ze niet vroeg genoeg worden opgevangen, kunnen ze tot diep in het materiaal blijvende vlekken veroorzaken. Net als andere natuursteen is zandsteen alkalisch en kan het door zure reinigingsmiddelen worden beschadigd, hoewel dit probleem gemakkelijk te vermijden is. Gelukkig zijn ook verkleuringen en vlekken door een natuursteenspecialist op te lossen.
– Verwering met de leeftijd: De manier waarop een zandsteenvloer eruit ziet wanneer hij wordt geïnstalleerd, zal niet de manier zijn waarop hij er 10 jaar later uit zal zien, zelfs niet met perfect onderhoud. Het materiaal is gewoon te zacht, en het voetverkeer, de algemene slijtage zullen hun tol eisen waardoor de verschillende tegels zullen verkleuren. Niet iedereen vindt dit echter een nadeel. De persoonlijkheid die een zandsteenvloer in de loop der jaren kan aannemen, mag als een deel van de schoonheid ervan worden beschouwd.
Zandsteen tegels zijn een zeer goede keuze als vloer in droge ruimtes. Komt er schade zoals vlekken, krassen of algemene dofheid aan je vloer? Schakel dan op tijd een specialist in, zodat deze je vloer terug naar zijn oorspronkelijke staat kunnen herstellen. Want dan blijft het toch een extra troef voor je woning.