Urine-ongelukjes op natuursteen, in woningen of bedrijven, kunnen vlekken en geurproblemen veroorzaken. Misschien heeft je nieuwe puppy een puinhoop gemaakt op jouw marmeren vloer. Misschien is het graniet voor de urinoirs in een bedrijfstoilet bevlekt en ruikt het naar urine. Of het nu jouw puppy is of een andere oorzaak, er zijn manieren om deze vlekken en geuren te verwijderen. Hier volgen enkele instructies voor het verwijderen van urinevlekken. Blijft de geur alsnog hangen? Dan hebben we nog enkele instructies voor het verwijderen van deze hinderlijke geur.

 

De chemische samenstelling van urine

Urine is uniek in die zin dat het een stof is die uit het lichaam komt als een zuur, en wanneer het begint op te drogen, wordt het een alkalisch kristal, dat vocht absorbeert. Bij ongelukjes met urine kunnen er vlekken ontstaan doordat deze kristallen vocht absorberen. Als de steen gepolijst marmer of kalksteen is, kan hij geëtst worden door de aanvankelijke zuurreactie, maar hij kan ook geëtst worden door de sterke alkali. Als dit het geval is, kan het nodig zijn de steen opnieuw te polijsten.

 

Urinevlekken uit natuursteen verwijderen

Het verwijderen van urinevlekken kan lastig zijn en timing is allesbepalend. Hoe sneller je bij de vlek kunt komen, hoe gemakkelijker deze te verwijderen is.

Dep de urine zo snel mogelijk op met wat droog keukenpapier. Niet vegen, want dat verspreidt de vlek alleen maar. Maak de vlek schoon met wat afwasmiddel en water. Meng ongeveer een theelepel afwasmiddel in een liter water. Breng deze oplossing aan op de natte plek en laat het een minuut of twee inwerken. Dep de oplossing op en spoel af met schoon water. Als er nog steeds een vlek zit, moet u een kompres aanbrengen.

 

Kompres om urinevlek te verwijderen

Een kompres is een mengsel dat je maakt en aanbrengt om de vlek af te breken en uit de poriën van de steen te trekken.

 

Wat heb je nodig

 • Meel (gebruik alleen witte bloem)
 • Waterstofperoxide 20 Volume (verkrijgbaar bij de meeste speciaalzaken of online te bestellen)
 • Plasticfolie
 • Plastic plamuurmes
 • Schildersplakband 
 • Mengkom of -beker
 • Plastic of houten lepel
 • Papieren handdoeken of een zachte witte doek

 

Instructies

 1. Maak de bevuilde plek nat met gedestilleerd water. Voorbevochtigen vult de poriën van de steen met water en isoleert de vlek en versnelt de verwijdering door de chemische stof.
 2. Bereid het kompres voor. Neem een kleine hoeveelheid bloem en giet de peroxide in de bloem en roer tot je een romige consistentie bereikt.
 3. Wanneer je het kompres op de vlek aanbrengt, moet je oppassen dat je niets morst op de niet-bevlekte delen. Breng het kompres ongeveer 1 cm dik aan en overlap de vlek met ongeveer 1 cm.
 4. Bedek het kompres met plastic. Gebruik schilderstape om het plastic vast te zetten en de randen af te dichten. Gebruik geen andere soorten tape, omdat de lijm de steen kan beschadigen. Het helpt ook om een aantal kleine gaatjes in het plastic te prikken, zodat het poeder kan uitdrogen. Doe je dit niet, dan kan het kompres nat blijven.
 5. Laat het kompres goed drogen. Dit is een bijzonder belangrijke stap. Door het drogen van het kompres trekt de vlek van de steen in het kompres. Als je het kompres niet laat drogen, kan de vlek niet worden verwijderd. Het drogen duurt meestal 24 tot 48 uur.
 6. Verwijder het kompres met een plastic plamuurmes. Spoel na met gedestilleerd water en wrijf droog met keukenpapier of een zachte witte doek. Als de vlek niet is verwijderd, breng je het kompres opnieuw aan. Bij moeilijke vlekken, kan het nodig zijn omt tot vijf keer aan te brengen.

 

Urinegeur van natuursteen verwijderen

Als de vlek is verwijderd, kan de urinegeur nog aanwezig zijn. De nare geur die je ervaart, is het resultaat van bacteriën die de urine als voedselbron gebruiken. Om de geur te verwijderen, moet je dus de bacteriën doden. Hier lees je hoe je de geur kunt neutraliseren.

Er zijn verschillende producten op de markt om de geur van tapijt te neutraliseren. Dezelfde producten kunnen ook voor steen worden gebruikt. Zorg ervoor dat het product enzymatisch is. Veel producten maskeren de geur alleen maar. Omdat je de geur wilt verwijderen, is een enzymatisch product noodzakelijk.

 

Wat heb je nodig

 • Enzymatische reiniger
 • Plasticfolie
 • Papieren handdoeken of een zachte witte doek

 

Instructies

 1. Besproei het aangetaste oppervlak royaal met de reiniger met behulp van een pompspuit of spuitfles.
 2. Dek het gedurende 1 tot 2 uur af met plastic om de verdampingssnelheid te vertragen en de eerste toepassing de tijd te geven om diep in de steen door te dringen.
 3. Houd er rekening mee dat de urinegeur in het begin sterker kan worden naarmate de eerste toepassing van de reiniger zijn werk doet. Dit is typisch voor oude of zware urineaanslag en geeft aan dat de urine wordt losgemaakt en naar het oppervlak stijgt.
 4. Verwijder het plastic en dep de vloer droog met papieren handdoeken of zachte witte doeken. Verwacht dat de handdoeken of doeken een gele kleur hebben en sterk naar urine ruiken. Gooi de vuile handdoeken of doeken weg.
 5. Breng het reinigingsmiddel opnieuw aan. Laat 1 tot 2 uur drogen. (In vochtige ruimtes zonder airconditioning kan het drogen langer duren).
 6. Ga zo nodig door met opnieuw aanbrengen, met 1 tot 2 uur droogtijd tussen toepassingen of totdat de geur is verwijderd.

De bovenstaande processen zijn tijdrovend, maar zijn zeker de moeite waard als ze goed worden uitgevoerd.

 

Schade door urine-etsen op natuursteen

In het geval van gepolijst marmer of kalksteen is het mogelijk dat de verkleuring aanhoudt ondanks je inspanningen. Als de steen er dof uitziet of textuur vertoont wanneer je met je vinger over het oppervlak gaat, dan kan er etsschade zijn opgetreden. Soms kan lichte etsschade op steen met een gepolijste afwerking worden verwijderd met een polijstmiddel voor marmer. Voor andere afwerkingen of diepe etsschade zal professioneel honen en polijsten nodig zijn. ABC Janssens Vloerspecialist heeft de expertise om met dit probleem om te gaan en kan bepalen wat er in jouw specifieke situatie gedaan moet worden. Neem gerust contact met ons op voor verdere begeleiding.