Marmer, graniet, terrazzo en travertijn zijn slechts enkele van de populaire natuurstenen die gebruikt worden om keukens en badkamers extra uitstraling te geven. Het probleem is dat zelfs met de juiste zorg, deze stenen na verloop van tijd zichtbare krassen krijgen, hun glans verliezen of permanente vlekken ontwikkelen.

Veel mensen maken de fout om beschadigde stenen te negeren omdat ze denken dat het duur en tijdrovend zal zijn om ze te herstellen of te vervangen. 

Natuursteen renoveren kost beduidend minder dan het vervangen van tegels of een aanrechtblad. Bovendien duren de meeste renovaties maar twee dagen of minder. Hier zijn drie voorbeelden van wanneer je een professionele steenrestauratie nodig hebt en wat die restauratie inhoudt:

1. Etsen

Zachte stenen, zoals Carrara en Calcutta, zijn bij dagelijks gebruik gemakkelijk te etsen. Een preventieve maatregel voor deze fijne oppervlaktelijnen is het weghalen van de zeer reflecterende glans van nieuw marmer naar een “gezoete” afwerking, zodat krassen nauwelijks merkbaar zijn. Een gezoete, of matte, afwerking is glad zonder reflecterend te zijn en de kleuren zijn meer gedempt.

 

2. Glans herstellen

Vlekken, opgebouwde vuil en dofheid van dagelijkse slijtage komen na verloop van tijd tevoorschijn op uw tegels en aanrechtbladen. Soms is het dan ook best om deze opnieuw te laten polijsten en een beschermingslaag aan te brengen. Vaak sta je versteld hoe de originele kleur en glans teruggebracht kunnen worden.

 

3. Vlekken verwijderen

Zuren en vloeistoffen die niet op tijd worden weggenomen, kunnen al snel prominente vlekken veroorzaken. Eens de vlek is ingetrokken, is er weinig aan te doen met gewone huishoudmiddelen. Dan is het tijd voor een professionele vloertechnieker om deze vlekken uit je natuursteen te halen.

 

Is het tijd voor een renovatie van jouw natuursteen? Neem contact op met ABC Janssens Vloerspecialist om de mogelijkheden te bespreken of voor een vrijblijvende offerte.