Waterschade is een veel voorkomend probleem bij mensen die een hardhouten of samengestelde houten vloer in hun huis of bedrijfspand. Dit komt omdat de natuurlijke vezels van hout gemakkelijk water opnemen. Dit is gemakkelijk te zien aan de kromming van de vloerdelen, waardoor een gebogen of verhoogde bobbelige indruk ontstaat. Als waterschade echter onopgemerkt is gebleven en zich heeft kunnen uitbreiden over een hardhouten vloer, is de schade onomkeerbaar en is het vaak praktisch onmogelijk om deze te repareren. In dit geval kan een door water beschadigde houten vloer een volledige restauratie en zelfs vervanging van de getroffen vloerdelen vereisen.
Stappen om waterschade aan houten vloeren te voorkomen
Het is veel gemakkelijker om waterschade aan houten vloeren te voorkomen dan het te proberen herstellen achteraf. Hier zijn enkele manieren om jouw huis ‘waterdicht’ te maken en zo veel mogelijk ongelukken te voorkomen.
Zoek potentiële waterbronnen
Indien mogelijk moet je, voordat je een hardhouten vloer laat leggen, alle potentiële waterbronnen in jouw huis opsporen en ervoor zorgen dat jouw leidingen grondig zijn gecontroleerd om mogelijke lekken te voorkomen.
Water kan zijn weg vinden in jouw huis en op of onder uw kostbare vloerplanken op verschillende manieren, sommige meer problematisch dan anderen, zoals lekkende leidingen, toilet of bad overloop, apparatuur lekkages, morsen, huisdier ongelukjes en nog veel meer. Hoewel het onmogelijk is om al deze potentiële problemen volledig te vermijden, kan je proberen een handdoek bij de hand te houden om overtollig water van het oppervlak van jouw vloer snel en efficiënt op te nemen voordat het de tijd heeft om in het hout te trekken.
Bescherming
Als jouw houten vloer door een vakman is gelegd, is er ter bescherming al een afdichtmiddel zoals was of polyurethaan op aangebracht. Als jouw houten vloer al vele jaren ligt of je verhuist naar een woning met een oude houten vloer, is het belangrijk dat je het hout zo snel mogelijk opnieuw verzegelt. Sealers fungeren in wezen als een barrière tussen jouw mooie hout en de dagelijkse stress van de buitenwereld zoals water, vuil, gruis en voedsel, maar moeten om de paar jaar worden vervangen om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed doen.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een sealer niet volledig waterdicht is. Als water langere tijd op of onder jouw hardhouten vloer blijft liggen, zal het er alsnog in trekken en tot waterschade leiden. Zorg ervoor dat je gemorste vloeistoffen meteen opruimt!
Naast het gebruik van sealants kan je ook overwegen tapijten, matten of andere vloerbedekkingen over jouw hout te leggen voor verdere bescherming. Vloerkleden geven een kamer niet alleen een huiselijk gevoel en meer diepte, maar ze kunnen ook wonderen doen door te voorkomen dat vuil of water op jouw hout terechtkomt. Wij raden je aan een mat te plaatsen bij elke ingang van je huis. Zo wordt het hout beschermd tegen water of vuil dat met schoenen of jassen van buiten naar binnen wordt gebracht.
Hoe repareer je waterschade aan je houten vloer
Ondanks al jouw inspanningen om je houten vloer tegen waterschade te beschermen, kunnen er toch ongelukken gebeuren. Hier zijn enkele waarschuwingssignalen waar je op moet letten en tips over hoe je waterschade kunt herstellen voordat het uit de hand loopt.
Signalen van waterschade
Er zijn een paar belangrijke tekenen van waterschade aan jouw houten vloer waar je op moet letten:
- Cupping – hardhouten vloerdelen zetten uit door het teveel aan geabsorbeerd vocht waardoor de vloerdelen tegen elkaar worden gedrukt en naar het midden toe naar beneden vallen en krommen.
- Crowning – het tegenovergestelde effect van cupping, waarbij de vloerdelen in het midden omhoog komen doordat het water ze tegen elkaar duwt, waardoor een gebogen effect ontstaat.
- Knikken – een meer opvallende en onomkeerbare vorm van beschadiging die wordt veroorzaakt doordat de vloerdelen zo ver omhoog komen dat ze uiteindelijk uit de grond omhoog komen.
- Donkere plekken – kunnen wijzen op schimmel of meeldauw.
- Gaten en scheuren.
Renoveren of vervangen
Als je een van de bovenstaande waarschuwingssignalen van een door water beschadigde houten vloer hebt opgemerkt, moet je, afhankelijk van de ernst van de schade, overwegen jouw houten vloer te renoveren of zelfs te vervangen.
Gekroonde vloerdelen kunnen gemakkelijk worden geschuurd door een professionals voor restauratie van houten vloeren om ze hun oorspronkelijke vorm terug te geven. Bij ABC Janssens Vloerspecialist hebben we jarenlange ervaring in het herstellen van schade aan houten vloeren, en kunnen we een breed scala aan problemen in verband met versleten of oneffen oppervlakken aan. Als jouw waterschade heeft geleid tot het omhoog komen of barsten van vloerplanken, kan je ook een deel van jouw vloer laten vervangen. Neem vandaag nog contact op voor advies of een vrijblijvende offerte.