Een vraag die onze klanten vaak stellen is: “Hoe kan ik waterkringen op mijn gepolijste marmer verwijderen? Dit artikel legt uit wat “waterkringen” zijn, en wat je er aan kunt doen.

 

Oorzaak van waterkringen

Gepolijst marmer heeft idealiter een glanzende, glasachtige, reflecterende afwerking. “Waterkringen”, hoewel schijnbaar onbeduidend, kunnen het uiterlijk van gepolijst marmer echt verminderen wanneer het licht op de steen valt. De onvolkomenheden op gepolijst marmer of andere natuursteen, die vaak worden verward en verkeerd aangeduid als waterkringen, zijn over het algemeen etsvlekken. Etsen is chemische oppervlakteschade die wordt veroorzaakt door zure of hoogalkalische stoffen.

 

Verwijderen van waterkringen

Als de ets mild is, dat wil zeggen als je met je vinger over het oppervlak van de steen kunt lopen en de afwerking nog steeds glad aanvoelt, kan je een hoogwaardige marmer polijstpasta gebruiken om de ets te verwijderen.

waterkring op marmer

Wanneer zijn professionals nodig?

Als de ets ernstig is, dat wil zeggen als je met je vinger over het oppervlak van de steen loopt en de afwerking ruw aanvoelt, dan moet de ets door een professional in natuursteen renovatie worden verwijderd. Pogingen om een ernstige ets zelf te verwijderen kunnen leiden tot verdere schade aan het oppervlak van de steen.

 

Hoe voorkom je waterkringen?

Wat kan je doen om etsschade te voorkomen?
 – Gebruik onderzetters voor drank
 – ruim gemorste drank onmiddellijk op
 – bewaar geen wijnflessen, flessen azijn of soortgelijke op marmeren aanrechtbladen
 – bewaar geen cosmetische producten op de steen.

In tegenstelling tot wat je misschien gehoord hebt, kunnen marmeren sealers geen etsschade voorkomen. Sealers dringen het oppervlak van de steen binnen om te voorkomen dat vloeistoffen in de steen worden geabsorbeerd. Zure en hoog alkalische stoffen hoeven niet in de steen te worden geabsorbeerd om schade te veroorzaken, ze hoeven alleen maar in contact te komen met de steen. Er zijn echter enkele nieuwe oplossingen op de markt om etsen op aanrechtbladen en ijdelheidsbovenkanten te voorkomen.

Neem gerust contact met ons op voor specifieke aanbevelingen voor het verwijderen van etsen, om meer te weten te komen over oplossingen voor het voorkomen van etsen of om professionele diensten voor het verwijderen van etsen in te plannen.