Leisteen, een metamorf gesteente dat bestaat uit samengeperste modder, is vlokkerig, taai, duurzaam en splitst zich gemakkelijk op in lagen die tot tegels kunnen worden gemaakt. Deze tegels kunnen worden gepolijst, geslepen of in hun natuurlijke, gespleten toestand worden gelaten. Ze kunnen worden geïnstalleerd in elk gedeelte van het huis.

Om ervoor te zorgen dat je leistenen tegel er op hun best blijven uitzien, moet je ze goed behandelen. Was, verzorg en bescherm leisteen met de juiste methoden om de langdurige schoonheid ervan te garanderen.

 

Onderhoud na installatie

Leisteen is een natuurlijk gespleten, schilferige steen. Gedurende de eerste drie maanden na de plaatsing kunnen enkele kleine stukjes van de tegels afschilferen of afbreken. Dit is een natuurlijk proces dat plaatsvindt als de leisteen aan de nieuwe omgeving gewend raakt. Je kunt merken dat de ruimte waar de leisteen is gelegd vaker stoffig wordt en dat er kleine stukjes onder de vloer liggen. Veeg de leisteen dagelijks schoon om het stof en de spaanders op te vangen.

 

Schoonmaken

Leisteen is een natuursteen, dus sommige zuren en alkalische reinigers kunnen het oppervlak ervan etsen. Dit is misschien niet erg merkbaar op natuurlijke gespleten leisteen, maar kan wel duidelijk zichtbaar zijn op geslepen en gepolijste leisteenoppervlakken. Veeg de leisteen regelmatig schoon om het oppervlak te ontdoen van gruis en stof. Was de leistenen tegels naar met een steenreiniger of een mild reinigingsmiddel met een neutrale pH-waarde. Gebruik geen reinigingsmiddelen die citroen of azijn bevatten; deze ingrediënten kunnen etsen veroorzaken. Spoel de leisteen af met schoon water en droog de gepolijste en gezoete leisteen af met een zachte doek om watervlekken te voorkomen.

 

Afdichting

Er zijn vele soorten leistenen tegels, waaronder sommige gemaakt met kwartsiet. Sommige van deze tegels zijn poreus en zullen vocht en vlekken absorberen. Daarom is het belangrijk om jouw leisteen af te dichten om vlekken te voorkomen. Test jouw leisteen om te zien of deze poreus is door water op het oppervlak te gieten. Als het water na 10 minuten een donkere plek achterlaat, moet jouw leisteen worden verzegeld. Als de steen niet van kleur verandert, hoeft hij niet te worden verzegeld.

 

Krasverwijdering

Leisteen kan van tijd tot tijd kalkachtige krassen vertonen, vooral in gebieden met veel verkeer. Deze kunnen worden vermomd door het aanbrengen van minerale olie op de kras en de omgeving van de tegel. Maak de leisteen goed schoon met een mild reinigingsmiddel en droog hem grondig af. 

Zijn het hardnekkige krassen? Dan is het misschien tijd om jouw leisteen te laten renoveren. Een professional zoals ABC Janssens Vloerspecialist kan jouw natuurstenen vloer weer herstellen naar zijn originele staat en met een sealer beschermen tegen dagdagelijks gebruik. Contacteer ons om de mogelijkheden te bespreken.